استویا چیست؟

 

بازاریابی شبکه ای توکا

 استویاSTEVIA (جهت مطالعه)

 

 Steviol Glycosides   استويول هاي گليكوزيد

 با پیشرفت و توسعه جوامع بشری و تغییر نحوه زندگی افراد با توجه به عوامل محیطی از جمله استرس، چاقی، کم تحرکی و عادت نا مناسب غذایی و همچنین عوامل خطرساز مانند انواع بیماری ها،سرطان ها،بیماری های قلبی عروقی ودیابت روز به روز در حال افزایش است.در این میان مصرف بالای مواد قندی سنتزی ودریافت بیش از حد کالری وانرژی مورد نیاز روزانه ومصرف بی رویه از محصولات غذایی ناسالم سبب افزایش افراد مبتلا به دیابت گردیده است بطوریکه در ایران طبق آمارها 40%از مردم دارای چاقی هستند وحدود5میلیون نفر دارای بیماری دیابت هستند 9 میلیون دیگردر معرض مبتلا به این بیماری هستند برای مثال مصرف شکر که بعنوان یکی از مواد تشکیل دهنده نوشابه نیز محسوب می شود مقدار متوسط مصرف سرانه برای هر فرد ایرانی 30کیلو گرم می باشد در حالیکه مصرف سرانه جهانی این ماده 5 کیلوگرم است.

همانطور که اشاره شد شرکت کشت وصنعت آدینه با نگاهی مثبت وآگاهانه وروبه جلو در عرصه محصولات غذایی سودمند و سلامت محورو  قدم برداشته است.افزودن استویا عصاره این گیاه عسلی با قند تصفیه شده(ساکاروز)گامی بلند در بهبود وارتقا سلامت جامعه و استفاده از محصولات سودمند و سالم و پرطرفی چون نوشابه پروبیوتیک همراه با استویا توکا می باشد

 

استویا

محصولیست کاملا طبیعی وگیاهی،این گیاه بومی و جنوب آمریکا ( آمریکای جنوبی) کشورهایی مانند برزیل و پاراگوئه می باشد، گیاهی بدون کالری، دارای فواید سلامت بخش وطبیعی الهام گرفته از دل طبیعت که استفاده بیش از بیش آن در محصولات غذایی مختلف احساس میشود .در سال 2006       WHO(سازمان بهداشت جهانی)بر اساس آزمایشات بالینی و کلینیکال روی انسان وحیوانات با اهداف 1- سمی بودن یا نبودن 2- جهش زایی ژنتیکی 3- سرطان زائی استویا ارائه شد.نتایج تحقیقات بر سالم بودن ازاین موارد صحه گذاشت .با پژوهش های بیشتر و متعدد در سالهای گذشته مزایای بسیاری برای این شیرین کننده ذکر گردید.استویا در سال 2008 میلادی توسط FDA(Food&Drag Administration) قسمت (ریبویوزیدAواستریولB) رابه عنوان یک ماده GRAS (Generally Recognized as Safe) مورد تآئید قرار داد.برگ این گیاه 20-30 بار از شکر شیرین تر است.عصاره گرانولی آن 200-300 برابر شیرین تر از شکر است.

 

ترکیبات

شیرین کنندگی استویا مربوط به گلیکوزایدها گیاه می باشدکه ترکیباتی ارگانیک هستند که از یک بخش گلیکونی (شیرین) و یک بخش غیر گلیکونی تشکیل شده­اند. گلیکول ها از رامینوز، فروکتوز، گلوکز، گزیلوز زایلوز ، آرابینوزو غیره تشکیل شده باشد. قسمت­های غیر گلیکونی نیز ممکن است شامل استرول تانن، کاروتنوئید و غیره باشد. برگ­های استویا دارای تجمع مخلوطی از حداقل ۸ گلیکوزاید مختلف است که از استویول تتراسایکلیک دی ترپن مشتق شده­اند. استویوزاید به عنوان فراوان­ترین ترکیب شیرین­کننده، ۵ تا ۱۰ درصد وزن برگ خشک را شامل می­شود. ریبودیوزاید A تا ۴ درصد برگ خشک، ریبودیوزاید B، C   1تا ۲ درصد)، ریبودیوزاید D و E (0/4تا ۰/۷ درصد برگ خشک) و همچنین دالکوزایدA و استویول­بیوزاید نیز در این گیاه وجود دارند. قدرت شیرین­کنندگی آن ها به ترتیب در مقایسه با شکر، ۲۵۰ تا ۳۰۰، ۳۵۰ تا ۴۵۰، ۳۰۰ تا ۳۵۰، ۵۰ تا ۱۲۰، ۲۰۰ تا ۳۰۰، ۲۵۰ تا ۳۰۰، ۵۰ تا ۱۲۰ و ۱۰۰ تا ۱۲۵ برابر است. استویا دارای پروتئین، فیبر، کربوهیدرات­، فسفر، آهن، کلسیم، پتاسیم، سدیم، منیزیم، روی، ویتامین A وC  است. این ترکیبات شیرین از میان فرایند­های گوارشی  بدون تجزیه شیمیایی عبور می­کند و به همین دلیل برای کسانی که نیاز به  کنترل قند خون دارند مفید است.

 

 مزایاوفواید استویا

  • کنترل قند خون با کمک به ترشح انسولین

استويا اثري روي قند خون ندارد لذا براي افراد ديابتي و افرادي كه قند خون بالايي دارند مناسب مي باشد.استويا به صورت مستقيم سبب تحريك ترشح انسولين از سلولهاي بتاي پانكراس مي گردد و لذا مي تواند در بيماران مبتلا به ديابت نوع دو سبب پايين آمدن قند خون شود.

  • خاصیت آنتی اکسیدانی های مؤثر

آنتی اکسیدان­ها یکسری از مواد موجود در درون مواد غذایی می­باشند که خاصیت دفاعی سلول را بالا می­برند و از خسارات اکسیدانت­ها (رادیکال­های آزاد) به ترکیبات سلول­های بدن جلوگیری می­کنند.

استویا دارای ترکیبات آنتی اکسیدانی ،فنل­ها وفلانوئید ها هستند که به طور فعال باعث کاهش بیماری­های قلبی عروقی می­شود. اثرات محافظتی فنل­ها به ویژگی­هایی خاصیت محافظت کنندگی در برابر رادیکال­های آزاد بر­می­گردد

خواص بالای آنتی اکسیدانی و میزان بالای فنل کل و فلاونوئید که در گیاه استویا وجود دارد، ارزش غذایی این گیاه را بالاتر می­برد

  • کنترل میکروارگانیزم­ها وخاصیت آنتی باکتریال

استویا از رشد برخی باکتری­ها و میکروارگانیزم­های آلوده­گر جلوگیری می­کند

  • وجود ترکیبات مغذی شامل املاح و ویتامین ها

استویا دارای پروتئین، فیبر، کربوهیدرات­، فسفر، آهن، کلسیم، پتاسیم، سدیم، منیزیم، روی، ویتامینهای گروه B، Aو C است.

  • دارای خاصیت ضد التهابی و تقویت کننده سیستم ایمنی
  • ممانعت از پوسیدگی دندان

شيرين كننده استويا در حضور باكتري هاي تخمير نميشود لذا سبب خرابي دندان ها نمي گردد

  • استویا و کاهش وزن

استويا در واقع شيرين كننده كم و بيش بدون كالري ميباشد .

استویا یک رژیم ایده­ال برای افرادی است که می­خواهند وزن خود را کاهش دهند  و یا ثابت نگه دارند. زیرا  قندهای موجود در این گیاه کالری­زا نیستند و می­توانند بدون افزودن وزن، میل به شیرینی را در افراد ارضا کنند. همچنینن استفاده از استویا می­تواند میل به خوردن غذاهای چرب را کاهش دهد. کنترل اشتها از دیگر عوامل تاثیر برانگیز استویا است.

  • كمك به كاهش فشار خون ميكند .
  • سبب بهبود عملكرد دستگاه گوارش ميشود .
  • سبب رفع چين و چروك پوست و حفظ سلامت پوست ميشود .

 

 از مزایای استویا در صنعت غذایی میتوان به موارد زیر اشاره نمود

  • برخلاف شکر(ساکاروز) مقاومت دمائی بالایی دارد(200درجه سانتیگراد)
  • حلالیت بالائی دارد
  • در محلول های اسیدی با مواد محصول هیچ واکنشی نداده و بسیار پایدار است
  • در مقابل نور پایدار است
  • طعم ثابت و شیرینی پایداری دارد
  • کالری استویا صفر می باشد

 

فرایند تولید استویا

اين شيرين كننده از برگ هاي گياه Bertoni Rebaudiana Stevia بدست مي آيد . برگ ها با آب داغ استخراج مي شوند اين عصاره آبي از ميان يك رزين جذبي عبور داده مشود و به اين ترتيب گليكوزيدهاي استويول به دام افتاده و تغليظ مي گردند . رزين با حلال متانول و اتانل شستشو داده مي شود . رزين هاي تعويض يوني نيز ممكن است جهت انجام فرآيند تخليص سازي مورد استفاده قرار گيرند.